V Banskobystrickom kraji bolo zatvorených 87,3 percent stredných škôl

14.09.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 13. septembra (TASR) – V Banskobystrickom kraji štrajkovalo dnes v rámci stredného školstva 2963 zamestnancov gymnázií, stredných odborných škôl, špeciálnych škôl, školských zariadení ale aj súkromných škôl. Percento týchto štrajkujúcich v kraji je 66,5 %. V rámci základného školstva a školských zariadení bolo zapojených do štrajku 6867 pracovníkov, čo predstavuje 87 %. V kraji bolo zatvorených 87,3 percent stredných škôl, v prípade základného školstva a školských zariadení sa neučilo v ich drvivej väčšine.

TASR informovali Iveta Majerová, predsedníčka Rady Základných organizácií (ZO) Odborového zväzu (OZ) pracovníkov školstva a vedy (PŠaV) na Slovensku - Združenie stredného školstva v krajoch Banská Bystrica, Trenčín, Žilina a Magdaléna Ponická, krajská predsedníčka Rady OZ PŠaV združenia základného školstva v Banskobystrickom kraji.

Pod združenie základného školstva spadajú základné a materské školy, školské zariadenia - školské jedálne, školské kluby, centrá voľného času, základné umelecké školy.

V rámci stredného školstva v Banskobystrickom kraji sa do štrajku zapojilo 78 ZO OZ PŠaV na Slovensku v kraji. "Celkom štrajkovalo 2784 zamestnancov. K nim sa pripojili aj zamestnanci na školách bez odborových organizácií, tu štrajkovalo 184 zamestnancov," konkretizovala Majerová. Na pracoviskách ôsmich škôl a zariadení získali podľa nej len podpornú formu. Čo znamená, že zamestnanci pracovali z dôvodu, že na týchto pracoviskách je nepretržitá prevádzka a s ohľadom na bezpečnosť detí neštrajkovali ostrou formou.

V niektorých mestách kraja sa konali aj protestné zhromaždenia. V areáli 5. ZŠ sa na proteste zúčastnilo 400 ľudí, tvorili ich učitelia základných, materských, stredných aj špeciálnych škôl a tiež nepedagogickí zamestnanci. Podobné protesty boli aj na verejných priestranstvách vo Veľkom Krtíši a Lučenci.
 

Vyberte región